JARED DUSTIN GRIFFIN – BATTLE CRY MERCY

Artiest info
Website
 
 

Jared Dustin Griffin is een Amerikaanse singer-songwriter uit Portland, Oregon die begin vorig jaar nog een plaat heeft uitgebracht onder de naam ‘Rocks & Salt’, samen met zangeres Nicole Ridgwell. De liedjes op dat album “Serpentine” had hij geschreven tijdens de 2 jaar durende lockdownperiode veroorzaakt door de coronapandemie. Dat was blijkbaar een zeer vruchtbare componeertijd want er lagen nog ettelijke andere nummers op de plank. Daarvan heeft hij er nu tien geselecteerd om op zijn nieuwe plaat “Battle Cry Mercy” te plaatsen, een solodebuutalbum dat hij deze keer wel onder zijn eigen naam Jared Dustin Griffin heeft uitgebracht.

Qua gehanteerde muziekstijl horen we op dit nieuwe album zowel blues, gospel, country als folk en Americana, een brede mengeling van allerlei invloeden die hij tijdens zijn jeugdjaren heeft opgedaan. Daardoor klinken de songs op zijn plaat heel gevarieerd en kan hij met “Battle Cry Mercy” een breed verspreid publiek aanspreken. U kunt dit zelf vaststellen door te luisteren naar de twee tracks uit het album die we hier op de video’s hebben meegegeven: eerst is er een live gebrachte vertolking van de song “Howlin’” en daarna volgt de audiovideo van de nieuwe single “Sweet Ol’ Loneliness”.

Jared Dustin Griffin heeft al heel wat meegemaakt in zijn leven. Zo leefde hij in de marginaliteit en was hij een tijdlang dakloos. Hij kampte met psychologische problemen, hij zag een liefdesrelatie op de klippen lopen en hij vocht jarenlang tegen verslavingen. Maar al die pijnlijke gebeurtenissen deden nu ook wel dienst als inspiratiebronnen voor de teksten van de zeer knappe liedjes die op “Battle Cry Mercy” zijn terechtgekomen. Dat hij dit allemaal te boven wist te komen blijkt uit enkele uptempo gebrachte en vrolijk klinkende songs op deze plaat zoals “Little Arrows” en “Sweet Ol’ Loneliness”.

De twee eerste tracks “My Name Is Cannonball” en “Bleed You Away” blikken wel nog terug op de donkere periodes in zijn leven en het moeilijke afkickproces van zijn verslavingen zit vervat in de verhalende folksong “Bottle On The Stove” en in het door accordeonklanken begeleide “Black And Gold”. In de bluesballad “Outpost Blues” weerklinkt dan weer een viool als belangrijkste instrument en de sobere en wat somber klinkende slotsong “Landmines” zingt Jared Dustin Griffin met zijn kenmerkende schuurpapieren baritonstem. Tot slot willen we toch nog even meegeven dat er niet minder dan 22 vocalisten en instrumentalisten aan de opname van deze plaat “Battle Cry Mercy” hebben meegewerkt. Aan vrienden met goede bedoelingen was er dus blijkbaar geen gebrek.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: JARED DUSTIN GRIFFIN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.